Medierea, o nouă optiune pentru românii cu credite

Clienţii băncilor care vor să schimbe ceva în contractele lor, dar să o facă şi repede, pot cere un mediator. Dacă banca este de acord, mediatorul va fi chemat de instituţia financiară. Concesiile făcute de bănci la mediere sunt însă mici. Marile victorii se obţin tot în instanţă, chiar dacă durează mai mult.

Vasile Bercea a luat acum șapte ani de la bancă 37.000 de euro. Avea de plătit lunar 300 de euro. Dacă la început putea să-şi achite dările fără probleme, lucrurile s-au schimbat când euro a crescut.

„Depăşea salariul meu. practic nu mă mai descurcam deloc”, spune Vasile Bercea.

Aşa că a apelat la un mediator care să-l ajute să plătească mai puţini bani la bancă. A obţinut o reducere a ratei de 100 de euro, însă doar pe o perioadă limitată de timp. A împins datoria pentru anii următori.

„Banca a fost cea care a luat decizia ca rata să fie diminuată pe o perioadă de un an. Nu s-a realizat o scutire, ci doar o amânare”, spune Ana Cristina Margu, mediator.

Există, însă, şi români mai norocoşi. Tudoriță Chrică e a obţinut, în urma medierii o reducere a ratei de la 1.700 de lei la mai puţin 1.300 de lei.

„Au fost mai mult oferte în perioada aia, două-trei oferte. Una am refuzat-o, după aia încă una, convertirea în lei care era foarte gravă, şi până la urmă am acceptat diminuarea dobânzii de la 8 virgulă nu ştiu cât la 4%”, spune Tudoriță Chirică.

Noua dobândă se aplică pentru toţi cei 11 ani rămaşi de achitat din credit.

Medierea este mai ieftină şi durează mai puţin decât un proces, spun specialiştii.

„Medierile în domeniul acesta s-au axat pe renegocierea unor dobânzi la credite sau pe acele clauze abuzive. Şi trebuie să recunoaştem că acest lucru se datorează instanţelor care au declarat acele clauze abuzive”, spune Mugur Mitroi, președintele Consiliului de Mediere.

„Procentul rezolvării litigiilor pe calea medierii sau consensului MUSCA ar fi undeva până la 6%. Negocierile puternice au fost duse pentru împrumutaţii care aveau credite colosale: credite de peste 300.000, 500.000, un milion de franci, un milion de euro”, spune avocatul Adrian Cuculiș.

În instanţe sunt 120.000 de procese deschise de români împotriva instituţiilor financiare, spun avocaţii.

Digi24.ro

(Visited 75 times, 22 visits today)
Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la: Contact -Tel:0768.511.900

e-mail:

mediatormustateanu@gmail.com

carti-de-vizita-mediator1
Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.
Follow Mediator Bucuresti
iulie, 2017
L Ma Mi J V S D
« Mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...
PROGRAM MEDIERE BUCURESTI
Articole recente