FAZELE UNUI PROCES

mediere 3Dragii mei, va propun sa vorbim astazi despre fazele, sau etapele, unui proces. Majoritatea celor neinitiati in aceasta meserie, dar si multi dintre aceia ce au avut, macar o data in viata, contact cu sala de judecata, nu stiu in ce etapa se gasesc, nu stiu cum si cand incepe un proces sau cat are de asteptat pana acesta se termina. Prin urmare haideti sa va lamuresc eu, asa cum v-am obisnuit, pe intelesul omului obisnuit. Prin urmare, majoritatea proceselor au 3 faze procesuale: FOND, APEL si RECURS. O parte din procese au doar 2 faze: FOND si RECURS, dar sunt si procese care se termina intr-o singura faza: FOND.

Sursa:http://avocatulmeu.blogspot.ro/2012/10/fazele-unui-proces.html

V-ar mai putea interesa si:

~Recuperarea creantelor prin mediere

~Mediere divort cu copil minor

~Impacare, penal, mediere.Medierea in procesul penal

1. FAZA 1. FONDUL.

1. Ce este FONDUL unui proces?

FOND este denumita prima parte a judecatii. Acest „fond” se judeca intotdeauna la prima instanta, care in 90% din cazuri este Judecatoria unde isi are sediul/domiciliul partea cu care va judecati. De aici incepe procesul.

 

Fondul este cea mai complexa si importanta faza procesuala – pentru ca aici se administreaza toate probele, se audiaza toti martorii, se invoca toate exceptiile de aparare, pentru ca aici se da PRIMA SENTINTA in solutionarea cazului.

1.1. Cat dureaza judecata in faza de FOND?

Durata acestei prime judecati este, de regula, cea mai mare, tocmai deoarece in aceasta etapa se analizeaza si „pe fata si pe dos” cauza.
Durata minima a fondului variaza de la 6 luni la chiar 2-3 ani, in functie de multe situatii.

1.2. Ce duce la amanarea judecatii in FOND?

Amanarea – adica acele termene, peste termene, care uneori par ca nu se mai sfarsesc – este data de diverse imprejurari, care, odata neimplinite, nu pot duce la judecata propriu-zisa – adica acea zi in care instanta, lamurita fiind si parcurgandu-si toate regulile de procedura, este in masura sa pronunte sentinta.

Enumerativ cauzele se pot amana pentru: lipsa de procedura – cand una dintre parti nu a fost legal citata, lipsa raportului de expertiza, neindeplinirea in termen a unor obligatii din culpa autoritatilor, comunicari de acte intre parti, administrare de probe – citarea martorilor, luarea interogatoriului, discutarea exceptiilor invocate, imposibilitatea de prezentare a avocatului unuia dintre parti sau a uneia dintre parti, etc.

Majoritatea amanarilor sunt necesare judecatii finale. Insa exista si situatii de amanare pentru reaua-credinta a uneia dintre parti, care incearca constant sa tergiverseze judecata cauzei in care este implicata, insa aceste cazuri sunt mai rare si „cana nu merge de multe ori la apa”.

1.2. Ce se intampla dupa FOND?

V-ar mai putea interesa si:

~Recuperarea creantelor prin mediere

~Mediere divort cu copil minor

~Impacare, penal, mediere.Medierea in procesul penal

Dupa ce s-a incheiat prima judecata, urmeaza caile de atac impotriva acestei prime SENTINTE.

1.3. Care sunt caile de atac?

Caile de atac sunt celelalte 2 faze procesuale: APELUL si RECURSUL.

2. FAZA a 2-a. APELUL.
2. Ce este APELUL unui proces?

Apelul este cea de-a 2-a faza procesuala, cale de atac impotriva primei Sentinte.

2.1. Unde se judeca APELUL?

Apelul se judeca la instanta superioara in grad, fata de prima instanta. Prin urmare daca procesul a inceput la Judecatorie, apelul se va judeca la Tribunal, daca judecata a inceput la Tribunal se va judeca la Curtea de Apel, samd.

2.2. Cati judecatori sunt in judecarea apelului?

Daca in prima faza avem un singur judecator (de unde si prima faza) in faza APELULUI (deci faza 2) vom avea 2 judecatori, iar in faza 3 – RECURSUL – vor fi 3 judecatori. Prin urmare va puteti da seama de faza in care va aflati si dupa numarul judecatorilor care va stau in fata.

2.3. Ce se mai judeca in faza APELULUI?

Apelul are caracterul unei rejudecari a fondului, practic, partea nemultumita sau multumita partial de sentinta data de prima instanta, in faza de FOND, se poate adresa instantei superioare pentru o reanalizare a cauzei.

Practic in aceasta faza, daca nemultumirile voastre sunt intemeiate, se poate dispune refacerea unei expertize, audierea unor martori, depunerea de noi inscrisuri, invocarea de noi exceptii, samd.

Ca sa stiti bine: judecata apelului pleaca de la solutia data pe FOND si de la actele ce au constituit atunci dosarul.

2.4. Cat dureaza APELUL?

Avand in vedere ca apelul se comporta ca si o rejudecare a primei faze, durata acestuia variaza de la 2-3 luni, pana la maxim 1 an.

2.5. In cat timp pot sa declar APEL la sentinta din FOND, daca nu imi convine?

Termenul de APEL este de 15 zile de la data la care ati primit acasa SENTINTA din FOND. Daca depasiti acest termen, chiar si cu o zi, atunci SENTINTA din FOND devine irevocabila, prin neapelare, practic pierdeti dreptul de a va „plange” de nelegalitatea acesteia.

Odata pierdut termenul de apel, pierdeti si termenul de RECURS, intrucat ca sa puteti ataca faza 3 trebuie inainte sa fi terminat faza 2, ceea ce este si foarte logic, nu-i asa?

2.6. Ce se intampla dupa APEL?

Dupa aceasta faza se va solutiona apelul prin ADMITERE sau RESPINGERE. In cazul admiterii se va emite o noua HOTARARE/SENTINTA prin care se arata motivele pentru care se schimba judecata din FOND, daca se respinge, atunci prima sentinta (FOND) ramane valabila si executorie.

3. FAZA a 3-a – RECURSUL.

3.1. Ce este RECURSUL?

Recursul este ultima faza de judecata prin care se analizeaza exclusiv NELEGALITATEA hotararii din APEL/FOND, in functie daca procesul vostru a avut sau nu APEL. Daca a avut APEL atunci se analizeaza legalitatea judecatii APELULUI, daca nu, legalitatea judecatii FONDULUI.

3.2. Ce se intampla in RECURS?

Recursul este o faza extrem de stricta – motivele de analiza sunt expres si limitativ prevazute de Codul de procedura, astfel ca in aceasta faza:
– nu se mai refac expertize
– nu se audiaza martori
– nu se propun probe noi, ce nu au fost invocate pana in recurs
– nu se invoca exceptii noi, care nu au fost invocate pana in aceasta faza, etc.

Recursul EXCLUSIV ANALIZEAZA daca sentinta recurata ESTE SAU NU LEGALA, sub toate aspectele prevazute, cum am zis, limitativ de codul de procedura.

3.3. Cat dureaza RECURSUL?

Recursul este cea mai scurta faza de judecata. El poate dura intre 1 luna pana la 6 luni, ca regula de practica.

3.4. Cand pot declara RECURS?

Ca si in cazul APELULUI, RECURSUL se declara tot in 15 zile de la data primirii solutiei anterioare. Acelasi termen de decadere din drepturi si aceeasi sanctiune daca nu il formulezi in timp, precum in cazul descris la punctul 2.5.

3.5. Ce se intampla dupa RECURS?

Dupa aceasta faza s-a terminat judecata procesului, in mod IREVOCABIL. Adica nimeni si niciodata nu se va mai putea judeca pe acest proces vreodata. DECIZIA din recurs este finala si poate pronunta: ADMITEREA sau RESPINGEREA recursului. Admiterea se da strict in conditiile legii si uneori (rareori) se poate dispune rejudecarea cauzei de la momentul X, situatie in care o luati de la capat cu judecata, introcandu-va la prima sau a 2-a judecata. Dar aceste „reintoarceri” la judecata anterioara se dau numai daca s-au descoperit neregului atat de grave incat este necesara reluarea judecatii de la momentul aparitiei acelei nereguli.
Respingerea RECURSULUI presupune ca solutia recurata nu se modifica deloc si judecata veche ramane irevocabila.

4. Aceste faze sunt obligatorii?

Nu. Aceste faze nu sunt obligatorii. Introducerea unei actiuni in FOND, declararea cailor de atac din faza 2 si 3 – Apel si/sau Recurs – sunt drepturi pe care fiecare dintre noi le avem si, daca dorim, le putem folosi/activa. Deci nu este obligatoriu sa faci apel sau recurs, daca esti multumit de solutia din faza 1, insa nu poti sa il impiedici pe adversarul tau sa nu le declare, pentru ca acest drept apartine tuturor deopotriva reclamant sau parat, intervenient sau chemat in garantie.

5. Sunt obligat sa am avocat?

Sunteti obligati sa aveti avocat si/sau sa platiti un avocat sa va redacteze actiunea din faza 2 si 3, conform noului Cod de procedura. Rationamentul aceste noi dispozitii legale este acela ca cei neinstruiti in arta justitiei ingreuneaza, prin neintelegerea termenilor si conditiilor, judecata cauzelor, pe de o parte si, pe de alta parte, intervine ca o ocrotire a intereselor voastre, sens in care sa se asigure ca un specialist v-a indurmat pe aceste faze, aratandu-va pasii si consecintele.

O varianta mai rapida si mai putin costisitoare ar fi medierea. Fara judecatorie, fara tribunal, fara obligativitatea angajarii unui avocat, fara termene, fara  timp pierdut, fara cheltuieli inutile.

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – 0768.511.900

 

(Visited 7.505 times, 4.953 visits today)
Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la: Contact -Tel:0768.511.900

e-mail:

mediatormustateanu@gmail.com

carti-de-vizita-mediator1
Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.
Follow Mediator Bucuresti
iulie, 2017
L Ma Mi J V S D
« Mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...
PROGRAM MEDIERE BUCURESTI
Articole recente