Este medierea obligatorie?

De la 1 august cererile de chemare in judecata, in majoritatea situatiilor, nu mai pot fi introduse la instanta daca nu exista dovada indeplinirii obligatiei de a participa la o sedinta de informare privind medierea. O astfel de cerere va fi respinsa de instanta ca inadmisibila. Sa se fi transformat medierea intr-o procedura prealabila obligatorie? Sau mai degraba entuziasmul public este nejustificat?

Incepand de la 1 august, dupa cum stim, au intrat in vigoare prevederile art. 2 alin. 1 ind. 2 din Legea medierii nr. 192/2006, potrivit carora „Instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop, pentru litigiile in materiile prevazute de art. 60/1 alin. (1) lit. a)-f).” Aceste prevederi au fost suficiente pentru ca intreaga mass medie sa anunțe insistent si zgomotos ca medierea a devenit procedura prealabila obligatorie. Acest punct de vedere a fost de asemenea exprimat destul de explicit si de specialisti, in special in spațiul dinamic al internetului.

Cred ca enunțul privind obligativitatea medierii ca procedura prealabila este inexact iar entuziasmul celor ce o anunța ca o speranța pentru reusita instituționala a medierii este cel puțin pripit.

Prin definiție, medierea este o forma alternativa de rezolvare pe cale amiabila a litigiilor intre doua sau mai multe parti. Mediatorul ar trebui sa asculte argumentele partilor si sa propuna solutii astfel incat acestea sa ajunga la un numitor comun, fara a mai fi nevoie sa se ajunga in instanta (pentru toate capetele litigiului sau doar pentru o parte). Daca partile implicate cad la pace, atunci se incheie acordul de mediere care reprezinta stingerea conflictului dintre parți. Conflictul parților nu mai ajunge in instanța, adica nu mai ia forma judiciara, iar daca medierea se face in timpul judecații acesta se stinge, in condițiile consemnate intr-un inscris care trebuie prezentat fie notarului pentru autentificare, fie instanței pentru pronunțarea unei hotarari de expedient.

Finalitatea medierii este deci stingerea litigiului dintre parți, intr-o modalitate alternativa soluționarii pe calea justiției. Conținutul medierii consta in incercarea mediatorului de a convinge parțile sa renunțe reciproc la pretenții, sa si le modifice sau sa depaseasca conflictul inițial sub orice modalitate convenita. Pe scurt, medierea reprezinta negocierea parților asistata de specialistul care este mediatorul.

Textele legale citate nu obliga la mediere in ințelesul descris mai sus. Reclamantul nu este obligat ca anterior introducerii cererii de chemare in judecata privind anumite litigii sa incerce sa se impace cu paratul. Singura obligație prealabila legala priveste obligația de a participa la o sedința de informare privind medierea.

Consiliul de Mediere, intr-un ghid recent, spune urmatoarele cu privire la conținutul sedinței de informare cu privire la mediere: „aceasta va cuprinde, fara a se limita, elementele relevante cu privire la definirea medierii si principiile acesteia, rolul mediatorului, drepturile si obligațiile parților, avantajele medierii, efectele juridice ale acordului de mediere si posibilitatea autentificarii de catre notarul public a acordului rezultat din mediere”. Altfel spus, reclamantul trebuie doar sa participe la o sedința de informare in fața unui mediator unde i se vor aduce la cunostința beneficiile teoretice ale medierii, chiar in cazul lui concret, fara insa ca mediatorul sa treaca efectiv la activitatea de negociere asistata care constituie conținutul propriu-zis al medierii. De altfel, sedința de informare este gratuita chiar potrivit legii, in timp ce desigur activitatea propriu-zis de mediere este contra cost. Conform legii, dovada participarii la sedința de informare se va face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Certificatul de informare trebuie semnat de mediator si de parțile participante la sedința de informare, iar eliberarea documentului se va face numai dupa semnarea lui de catre mediator si toate parțile conflictului independent de susținerea informarii in comun sau individual.

Iata ca reclamantul nu este obligat sa incerce o impacare cu paratul, iar certificatul care ii va permite inregistrarea cererii de chemare in judecata va cuprinde doar referiri cu privire la faptul ca parțile s-au prezentat la un mediator si nu ca au incercat activ stingerea pe cale amiabila a conflictului lor. Obligatorie este deci prezența la mediator, ascultarea directa a informarii acestuia cu privire la beneficiile generale ale medierii, iar nicidecum incercarea de stingere a conflictului prin renunțari reciproce, achiesari sau negocieri asistate.

Este deci medierea obligatorie? Sau mai degraba obligatorie este doar prezența in fața mediatorului spre informare, cum de altfel specifica in mod expres legea atunci cand vorbeste de „sedința de informare”?

sursa:http://www.magistrati.ro/s875-este-medierea-obligatorie-.html

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

(Visited 37 times, 19 visits today)
Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la: Contact -Tel:0768.511.900

e-mail:

mediatormustateanu@gmail.com

carti-de-vizita-mediator1
Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.
Follow Mediator Bucuresti
iulie, 2017
L Ma Mi J V S D
« Mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...
PROGRAM MEDIERE BUCURESTI
Articole recente